Baka baka liten kaka...

Hur var det med det där med motoriken nu igen? Vad ska barn kunna göra när de är 6, 8 resp. 10 månader? Hur mycket ska vi föräldrar uppmuntra och hur mycket ska barnen själva få ta initiativ?

Jag har, trogen mitt yrke, försökt läsa både böcker och handböcker om barnutveckling som inte bara berättar varför och vad barnen ska kunna göra, utan även ger förslag på övningar som passar sig för olika utvecklingsstadier. Där pratar man om hur barnen redan tidigt ska kunna "förutsäga" olika rörelser i en ramsa som de fått höra ofta, hur de ska krypa efter saker, hur de ska vilja delta i familjemåltiden... Mitt barn tillhör inte den kategorin, det skrattar högt visserligen när han "skjutsas in i ugnen" men jag tycker att det ser lika överraskat ut varje gång! Är jag stressad? nej, tycker jag att mitt barn är långsamt? Nej, möjligen tycker jag att Lilltrollet är lite bekvämt av sig. Varför ska det göra massa rörelser när mamma och pappa ser så roliga ut när de gör dem, då är det roligare att titta på dem och skratta! Varför ska det anstränga sig att nå saker, när mamma och pappa är där och servar när man gråter en liten skvätt, varför ska det börja äta och sluta med bröstmjölken när den är så mycket mer lättdrucken och man får dessutom en mysstund med mamma... Det är inte Lilltrollet, utan vi som föräldrar som bör ändra strategi, inte tvinga fram, men ge alternativ och framförallt, inte springa fram så fort det låter missnöjt.

Kakor blev bakta idag i a f, men de ska bli gåbortgåva imorgon. Receptet fick jag från DNs söndagsbilaga för flera veckor sedan, de heter Linneas chunky cookies, de är fantastiskt goda, men om man är en riktig chokladfreak som jag, ökar man mängden choklad till 500 gr, jag blandar M&Ms, vit-, ljus- och mörkchoklad! De uppskattas både om man får dem färdiggräddade eller, i en fryst rulle, så att man kan grädda dem när man behöver dem bäst!

 

Ps. Lägg i M&Ms sist, när degen är klar annars tappar de färgen!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0